NYT OLI TIMON VUORO LÄHTEÄ

Timo Särkelä
LC Tervo
s. 20.9.1947
k. 21.6.2021

Leijonien leijona on poissa. Timo Särkelä syntyi lauantaina 20.9.1947 Töysässä Tuurin kylässä ja kuoli maanantaina 21.6.2021 Tervossa hoivakodissa 73-vuotiaana vaikean sairauden murtamana. Kuolinpäivä oli myös Helvin ja Timon 51. hääpäivä.

Hän varttui Tampereella ja Timo suoritti kansakoulunopettajan, erityisopettajan ja kasvatustieteiden maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa.

Lionstoimintaan Timo Särkelä liittyi 1970-luvun loppupuolella Tervossa. Muutettuaan töiden perässä takaisin Jyväskylään 1980-luvun alussa tuli lionstoimintaan katkos. Yhteys Tervoon säilyi kesämökkeilyn ansiosta. Kun Särkelä muutti takaisin Tervoon Hyvölän kouluun opettajaksi 25 vuotta sitten, liittyi hän Tervon klubiin uudelleen.

- Timo sanoikin aina Rautalammin reittiä Kansallisveden maisemaksi. Täällä myös yhdistyivät savolaisuuteni ja Timon hämäläisyys, kertoi Helvi Särkelä.

Työelämässä Timo toimi erilaisissa opetusalan, koulu- ja kuntahallinnon tehtävissä sekä yrityselämässä. Viimeisimmät tehtävät Vapo Oy:n ja Jyväskylän yliopiston Avance-johtamiskoulutuksen koulutuspäällikkönä sekä viimeksi ennen eläkevuosia Tervon yhtenäiskoulun opettajana. Ennen Vapolle menoa Timo oli koulutoimenjohtajana Tervossa syksystä 1976 vuoden 1981 alkupuolelle eli reilut neljä vuotta. Tervon Sotaveteraanit r.y.:n puheenjohtajana Timo toimi 10 vuotta vuosina 2006-2016.

Timo oli erittäin aktiivinen ja pidetty leijona niin omassa klubissaan kuin piirin tehtävissä. Hän oli klubissaan monissa eri viroissa, mutta presidenttikausi 2004-2005 kilvoitti hänestä todella aktiivisen lionin. Harrastuksen uraputki jatkui lohkon puheenjohtaja- ja aluepuheenjohtajavuosien jälkeen piirikuvernööriputkeen ja sitä tehden piirikuvernööriksi 2008-2009. Ollessaan 1. varapiirikuvernöörinä 2007-2008 Timo käynnisti Lions-akatemian yhdessä piirikuvernööri Erkki Huupposen kanssa, jossa opiskeltiin johtamisentaitoja peräti kolme kautta Timon ja muiden pätevien kouluttajien johdolla. Lopputulemana kolmen vuoden jälkeen valmistui toistakymmentä lionsylioppilasta. Koulutus oli arvostettu ja sitä pidettiin todella edistyksellisenä. Järjestötoiminnassaan Timo halusi tuoda palveluajatuksen lähellemme korostaen yhteistyötä, ihmisläheisyyttä ja välittämisestä. Timo Särkelän sydäntä lähellä olivat myös lasten ja nuorten kannustaminen, erityisesti yritteliäisyyteen sekä perheiden mahdollisuus osallistua lionsharrastuksiin. Hän oli nuorisovaihdon isäntäperheenä. Timo Särkelälle on myönnetty sekä Lions-ritari että Melvin Jones -jäsenyydet. Hän oli klubissaan myös etuoikeutettu jäsen. Timo tunnettiin hauskana ja huumorintajuisena miehenä, mutta myös auktoriteettina ja asiat jämptisti hoitavana.

- Timo sai laskuvarjojääkärikoulutuksen Utissa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin yliluutnantti. Eräässä klubi-illassa hän piti havainnollisen esitelmän laskuvarjojääkärin oikeasta laskeutumistyylistä. Hän levitti maton lattialle, nousi pöydälle ja hyppäsi. Hyppy meni ihan taidokkaasti, mutta pää osui kuitenkin pöydän kulmaan ja vertakin tuli, muisteli Timon klubikaveri Hannu Ylönen.

Vuonna 1977 kolme Tervo-klubin leijonaa ostivat porukassa viiden hehtaarin maa-alueen järven rannalta ja jakoivat sen tasaosiin. Jokainen rakensi tontilleen oman kesämökin. Mökeillä vietettiin monet yhteiset ja hauskat hetket. Timon tehtäviin kuului aina rosvopaistin valmistus juhannuksena. Timo Särkelä oli lion kuolemaansa saakka. Hän oli myös sotaveteraanien puheenjohtaja 10 vuotta. Hautajaisissa häntä oli saattamassa myös sotaveteraani Timo Lappalainen pyörätuolissa.

- Kävin toukokuussa tapaamassa Timoa ja vein klubilaisiltamme tervehdyskortin, johon jokainen oli kirjoittanut nimensä. Timo ilahtui muistamisesta ja pystyi vähän juttelemaankin hiljaisella äänellä. Hautajaisissa Timoa kantoivat leijonat, mukana kantamassa oli myös samaan aikaan piirikuvernöörinä ollut Lauri Vainio Hämeenlinnasta, kertoi Ylönen.

Timo Särkelä on haudattu Iisalmeen, koska siellä on Helvin sukulaisia. Timoa jäivät kaipaamaan hänen vaimonsa Helvi ja tytär Julia. Myös monen lionin ja ystävän sydän sykkii lämpimästi Timon muistolle.

Airi Leskinen 290721